Translate

dissabte, 15 de març del 2014

Fruita: colors i dolçor

Si es recomanable prendre de 2 a 3 racions de fruita al dia, inclosos els festius, potser poden ser útils algunes idees culinàries. D'aquesta manera tindrem els beneficis nutricionals de les fruites cada dia de primavera. 

Només cal variar-ne la presentació, per tal de sorprendre els nostres sentits:

1) Si les barregem amb iogurt, resultarà una versió més saludable que si les acompanyem de nata o crema, així reduïm el greix  de la dieta i prevenim el colesterol elevat.

2) Si modifiquen la textura podem gaudir d'un batut, d'una compota, d'una macedònia, d'un sorbet o d'un gelat.

3) Si les incloem en una massa de pastís, podem gaudir de la fruita cuita per una ocasió especial.

3) Si optem per la fruita dessecada, podem barrejar-la a la llet o iogurt per un berenar o esmorzar saludable.

4) Si les cuinem junt amb receptes de cassola, obtindrem una guarnició diferent als bolets o les patates.

No et perdis els beneficis del consum de fruita, que ens aporten la fibra, les vitamines i molta varietat de substàncies  funcionals com àcids fenòlics, antocianidines, hesperidina, limonoides, carotens...Dignes d'anunci publicitari per promoure'n el consum! 


dilluns, 17 de febrer del 2014

Menges o devores?

L'acte de menjar no només és la manera més natural de nutrir el nostre cos, sinò que també és un plaer pels sentits, un acte social, familiar o laboral. El gaudeixes?


Cuinar pot ser un joc i un aprenentatge pels més petits i els dóna entusiasme per menjar-ho després.

Et proposo una reflexió per si pots fer més agradable l'acte de menjar, que fem 5x365 dies l'any. Val la pena no?

T'has parat a pensar com vols que sigui el context d'on i amb qui menges?

1) T'agrada com pares la taula? Plats, coberts, vasos, tovallons, estovalles...


2) Aprofites per conversar entre mos i mos? Respires? Quan tardes en acabar de dinar o sopar? Fins que no han passat 20 minuts un no s'adona de la sacietat.

3) Menges amb els 5 sentits: notes la textura, sabor, olor, cuides la presentació del plat? Que entri pels ulls, alimenta la nostra ment, als més petits pot fer que els vingui més de gust i els faci volar la imaginació.

4) Fas més coses mentre menges, com mirar la televisió, ordinador, diari o móbil?



Sigues conscient del moment i no només donaràs aliment al teu cos sinó també a la ment.

Si tens com a objectiu millorar com o què menges, pren decisions i pregunta a un dietista nutricionista sobre com afrontar els obstacles que et trobis.

610 455 958 Mercè Carbonell Badia
Dietista Nutricionista núm.col. CAT00371 

dijous, 6 de febrer del 2014

Sopa de ceba

4 Raons per consumir ceba:
1) La ceba és una hortalissa rica amb aigua i fibra i pobra en calories, per tant és aconsellable de dietes per reduir pes i per millorar el restrenyiment, tot i que pot causar gasos intestinals. 
2) La seva riquesa en potassi i poc sodi, afavoreix l'eliminació d'excès de líquids.
3) Els seus compostos sulfurats, tiols, li donen propietats expectorants en cas de refredats i bronquitis. A més d'ajudar a reduir el colesterol dolent.
4) Els antioxidants de la ceba, com la quercitina, ajuden a reduir el risc de patir certs tipus de càncers i malalties degeneratives. 

La recepta de sopa de ceba
Ingredients per 4 persones:
600 g de ceba de Figueres
5 cullerades soperes d'oli
Un all
6 torrades de pa
125g de formatge ratllat (opcional)
Un litre d'aigua
Una cullerada de farina
Sal i pebre al gust

Preparació:
Escalfeu l'oli en una olla i després afegiu L'all i les cebes trossejades per saltejar-les durant uns minuts fins que enrosseixin. Incorporeu la farina tot remenant. A continuació afegiu l'aigua, sal i pebre i feu bullir durant 15 minuts.
Un cop servida la sopa als plats individuals, podeu afegir una torrada de pa i el formatge ratllat. Si ho desitgeu, ho podeu posar a gratinar.

Bon profit i fora refredats!

diumenge, 19 de gener del 2014

Aperitiu, vermouth, piscolabis?

En moltes ocasions festives s'opta per fer un piscolabis, sigui com a preludi d'un àpat sigui al final d'una reunió o actuació. En qualsevol cas, si voleu fugir de les patates fregides i snacks, fuet, formatge i begudes refrescants, us recomano varies idees a escollir per la pròxima ocasió:

10 de SENZILLS:
Tomàquet cirera amb formatge fresc 
Espàrrecs amb pernil dolç
Escopinyes, musclos, navalles, cloïsses.
Seitons en vinagre amb olives verdes
Crudites de pastanaga i cogombre
Pop a la gallega
Torrada amb olivada
Torrada amb brandada de bacallà
Coca de recapte amb carbassó i ceba
Torrada amb escalivada I tonyina

10 de MÉS ELABORATS:
Xampinyó amb gamba
Tartaleta farcida d'hummus de cigrons
Tartaleta farcida d'espinacs a la catalana
Carxofes amb pernil
Panada gallega de tonyina
Panadó d'espinacs
Vaset de gaspatxo o vichyssoise
Vaset de crema de pastanaga
Vaset de crema de pèsols

Alguns requereixen més elaboració que d'altres, però amb organització prèvia podem escollir-ne uns quants i tindrem una versió més saludable de l'aperitiu.






dimecres, 1 de gener del 2014

Carxofes amb pernil

Ja que és època de bons propòsits...aquesta recepta és una bona idea per passar a l'acció i incloure verdures i hortalisses als àpats principals.

La carxofa és una hortalissa d'hivern, rica en fibra que afavoreix el trànsit intestinal. Aporta vitamines sobretot vitamina B1 i minerals com el potassi i magnesi. Conté cinarina una substància diurètica que afavoreix l'eliminació de líquids i el funcionament de la vesícula biliar pel metabolisme dels greixos. També és una hortalissa amb presència d'antioxidants com l'àcid clorogènic, capaç d'amortiguar l'acció de substàncies generades per l'oxidació de les cèl.lules, que poden lesionar la paret de les artèries. Així doncs, les substàncies antioxidants presents principalment a les verdures i fruites poden ajudar a prevenir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers.
Compteu amb dues carxofes per comensal, les talleu en làmines i les poseu a la paella amb una mica d'oli. Al cap de poca estona, afegiu una mica de caldo de verdures o d'au i tapeu la paella per tal que es vagin coien les carxofes amb el caldo. Abans d'acabar la cocció aboqueu-hi pernil salat tallat a trossets. Ja veureu com us queden toves sense necessitat d'afegir-hi oli.

Bon profit! 


dissabte, 21 de desembre del 2013

Salmó amb tallarins i verdures

Aquest plat de fàcil digestió, pot ser una bona opció per aquests dies després de Nadal i Sant Esteve. Es una recepta fàcil que podem prendre per dinar. Si de postres afegim fruita, ja haurem pres molts dels grups d'aliments recomanats en el dia a dia: grup de les verdures i fruites, grup dels protèics (salmó) i grup dels farinacis ( tallarins). 


Bulliu els tallarins (60-90g per persona) fins que quedin al punt de cocció que desitgeu.
Per acompanyar la pasta, saltegeu una ceba i carabassó a trossets, en una paella amb una mica d'oli i sal.
Coeu els lloms de salmó a la planxa.

Bon profit i feliç digestió!

dimecres, 11 de desembre del 2013

Nadal, Sant Esteve, Cap d'any i Reis

Quatre preguntes per reflexionar sobre els àpats nadalencs

1) Ets dels que comences a menjar torrons i polvorons des de principis de mes de desembre?

2) El fred i la boira et fan quedar tancat a casa?

3) Ets dels que menges més del que parles en els àpats festius familiars?

4) Quines distraccions tens en les llargues tardes d'hivern, alternatives a obrir rebost o nevera?

Si a les tres primeres preguntes has respost afirmativament, és probable que guanyis pes durant de festes. 

Si poses a la practica les respostes de la pregunta 4, segur que tindràs opcions més saludables per no allargar les sobretaules menjant I per no acabar-te les sobres els dies entremig de festes. 

Reflexioneu-hi! 

Molt bones festes a tots i feliç 2014!