Translate

dissabte, 18 de juliol de 2015

Quan sucre beus?

Amb la calor de l'estiu es beu més líquids, i ve molt de gust la fruita i amanides. Quan un s'asseu a una terrassa, es té una àmplia oferta de coses a consumir.  El que el cos demana, és hidratar-se en dies de calor . Tothom sap que la millor beguda és l'aigua, però anem a analitzar el ampli ventall de begudes riques en sucre prescindibles per la alimentació humana. 

La Organització Mundial de la Salut recomana una ingesta reduïda de sucres inferior al 10% de les calories totals. Fins i tot recomana un 5% de les calories totals les aporti el sucres senzills. A efectes pràctics una persona que consumeixi 2000 kCal/dia, només hauria de prendre de 100 kCal  (5%) que són uns 25 g de sucres (3 sobrets de sucre de 8g) o 200 kCal (10%) que són 50g de sucres (6 sobrets).
Per tal de no sobrepassar les recomanacions de la OMS sobre ingesta de sucre, és recomanable endolcir begudes a través de trossets de fruita o llet. I vigilar el consum de brioxeria, llaminadures, 
cereals d'esmorzar, xocolata,  etc. 

20 Infused Water “Recipes” | Read more: http://www.stylemepretty.com/living/2014/08/05/20-infused-water-recipes/ Late Summer Treat: Chilled Milk with Chai Tea Ice Cubes

Aigua = 0 sucres
Aigua en gas= 0 sucres
Infusió amb gel= 0 sucres
Gaseosa i sifó= 0 sucres
Begudes light, zero o free= 0 sucres
Infusió de te amb llet= 2,4g/100 ml
Suc de tomàquet= 2.9 g /100 ml
Café en gel amb 1 sobre de sucre= 6 o 8 g
Suc de pastanaga envasat= 6,8 g/100 ml
Beguda isotònica=8.2 g/100 ml
Suc de taronja envasat= 9 g/100 ml
Tònica=9.2 g/100 ml
Cola=9.8g/100 ml
Batut de cacau=10.3g/100 ml
Orxata= 10.5 g/100 ml
Taronjada=10,8 g/100 ml
Tallat en gel amb 1 sobre de sucre= 8,4 o 10,4 g 
Suc de pinya envasat= 10.7 g/100 ml
Suc de poma envasat= 11g/ml
Llimonada=11,3 g/100ml

Cal fer menció que els sucs de fruita envasats no porten sucre afegit, sinò que el sucre que consta és el de la pròpia fruita però en la majoria de casos són sucs de fruita concentrats (menys aigua que en el seu estat natural). I també que la mida dels envasos de begudes oscil.len entre 220ml, 330 ml i 500 ml.

Les begudes light, zero o free utilitzen edulcorants arificials per endolcir que no aporten sucre ni calories, però continuen no sent necessàries per l'alimentació humana.

Passeu bon estiu!

* Font: Taula de Composición de Alimentos del CESNID. Edicions Universitat de Barcelona