Translate

dilluns, 24 de juny del 2013

Tomàquets

Tomàquets: varietats, propietats nutritives i maneres de menjar-los.
El tomàquet és una hortalissa rica en aigua, vitamina C i licopè, un antioxidant que a nivell arterial, evita que el colesterol s'oxidi i lesioni la paret de les artèries i per tant ajuda a reduir el risc de malaltia cardiovascular. A més a més conté vitamina K, B1,B2 i minerales com el fósfor, calci, sodi, Ferro, zinc i potassi.

Cal destacar que el tomàquet cru és més ric en vitamina C i amb una peça de tomàquet es pot cobrir un 40% de les necessitats diàries, sobretot ara a l'estiu que no es consumeix tantes fruites cítriques com la taronja i mandarina. Consumir-lo cuit, en salsa de tomàquet o sofregit, també és interessant a nivell nutritiu perquè el licopè s'aprofita millor. 

En conclusió, podeu menjar-lo cru trossejat en amanides o triturat en gaspatxos o cuit en salses. 
Suggerències de Plats:
Gaspatxo
Salmorejo
Amanida de tomàquet i mozzarella fresca
Broquetes de tomàquet cirera i formatge fresc
Sofregit de ceba i tomàquet
Tomàquet i seitons en vinagre

Bon estiu i bon profit!

diumenge, 2 de juny del 2013

Temps d'espampar els ceps?

Espampar els ceps és la feina que es fa aquest dies a la vinya, es tracta de treure les pampes (fulles) que tapen el raïm per tal que li toqui el sol i vagi madurant durant l'estiu i estigui en el seu punt òptim a principis de setembre.

Fent un símil amb els humans i ara que sembla que ve el bon temps, es recomana prendre el sol 3 cops per setmana de 10 a 15 minuts per tal de no tenir dèficit de vitamina D. Necessària, junt amb el Calci, per tenir una bona massa òssea i reduir el risc de fractures. També és requereix ingerir aliments rics en Vitamina D ( peix) i en Calci (làctics).

Aprofitant la comparativa amb els ceps, cal aprofitar el canvi de roba habitual de l'armari, molt més lleugera que a l'hivern-primavera, per adonar-nos que l'abric de greix en excès cal "espampar-lo" una mica i així també passarem menys calor:
1) Aprofita el bon temps per fer alguna activitat física.
2) Menja a poc a poc per reduir el volum de ració del plat necessària per sentir-te saciat.
3) Evita aliments que et subministren energia però no t'aporten nutrients interessants (sucre, refrescos, alcohol, gelats, greix de la carn, brioxeria industrial...)
4) Dóna la màxima varietat a la teva dieta aprofitant verdures i fruites de temporada (escalivada, carabassó, mongeta tendra, cireres, albercocs, préssecs, meló, síndria...)i posant atenció a la presentació i originalitat dels plats per fer-la ben dinàmica i divertida.

Bona entrada a l'estiu 2013! 

dimecres, 1 de maig del 2013

Amanides per al bon temps

Les amanides són plats refrescants en époques de calor. Mitjançant el seu consum obtenim un ampli ventall de micronutrients (minerals, vitamines...) molts d'ells antioxidants que ajuden a prevenir diverses malalties.

Per aquest motiu quan es recomana "5 al dia" es refereix a 5 racions de verdures, hortalisses i fruites al dia. Només s'assoleix incloent amanida o verdura a cada àpat principal ( sigui com a primer plat, de guarnició o dins d'un plat únic) i no oblidant unes postres de fruita tant a dinar com a sopar i en algun altre àpat com l'esmorzar.

A la pràctica, cal tenir el rebost i la nevera amb aquests aliments i amb molta varietat, cal posar-hi imaginació, creativitat i ganes d'assaborir els productes de la terra.

Aquí teniu una mostra d'una amanida

Bon profit !


dilluns, 1 d’abril del 2013

Espinacs amb gambes pelades

Escaldem els espinacs si són frescos o els bullim si són congelats. Bullim o fem al vapor pastanagues i patates. Enrossim amb poc oli  mitja ceba en una paella i quan estigui rosseta hi afegim les gambes pelades sense descongelar i un cop llestes hi tirem els espinacs, pastanaga i patata cuits perquè agafin gust de gambes i ceba. És un plat que agrada a grans i petits i és una manera de menjar verdures de fulla riques amb àcid fòlic. Aquest plat també es pot fer amb bledes.
Bon profit!



dilluns, 25 de març del 2013

Activitat física

Davant d'un dia d'hivern assolellat, sense vent i amb moltes hores per davant per realitzar les obligacions laborals i familiars, sortir a caminar 45 minuts és una bona alternativa saludable per començar el dia.

Des de la plaça de l'esglèsia de Sant Martí de Maldà agafem el camí que dóna al Molí el Roquet des de la font de la granota. A 50 metres, girem a l'esquerra al camí dels ressolans i arribem fins al pont del Vilet, sota del qual passa el riu Corb. Abans d'arribar al Vilet, agafem el primer camí que trobem a la dreta, camí de la serra, en el qual podem contemplar marges de pedra que encara s'aguanten, les últimes esporgades de la vinya, escoltar els mixons i el soroll suau de les nostres petjades. Girarem a la dreta per retornar a Sant Martí pel camí de la peixera i arribar de nou a la plaça de l'esglèsia, havent passat vora els horts plens de calçots a punt de collir.

El temps que tardaríem actualment a anar a Lleida per l'autovia NII des de Sant Martí, és el que hem invertit per fer aquest vol tranquil i agradable. Ets dels que penses que és una pèrdua de temps? Depent del punt de vista en que és miri, la meva opinió personal i professional és que he fet salut: activa la circulació, manté la musculatura, cremes unes quantes calories, genera endorfines que contribueixen al benestar general, etc. La posta a punt per emprendre les tasques habituals.

Cadascú pot esgarrapar 30 o 40 minuts almenys 4 vegades la setmana, per fer una passejada semblant, sent el punt de partida el domicili particular. Valora quin moment del dia sería el millor. No deixis que les excuses el justifiquin:
1) quan tornis de caminar et sentiràs menys cansat Perquè probablement ets sents cansat mentalment.
2) pots deixar roba per planxar perquè no la necessites tota per demà.
3) Dedicar temps als altres és necessari i diu molt de tu, però si et dediques temps es reflexarà el teu benestar i ho projectaràs cap als altres.
4) si hi vas amb altres persones, faràs petar la xerrada i alguna rialla s'escaparà

A gaudir fent salut!







Alimentació



http://www.ondacero.es/audios-online/emisoras/catalunya/pont-barcelona-madrid/pont-barcelona-madrid-17012013_2013011800053.html

Us adjunto aquest enllaç perquè podreucomprovar que la professió del dietista nutricionista és l'única professióregulada que té la capacitació i competència per fer dietes i portar a terme eltractament dietètic dels individus. A part, treure informació valida sobre unaadequada alimentació i estil de vida, així com desmitificar alguns concepteserronis.

Us animo a que no posposeu el fet de cuidar lavostra alimentació  i us deixeuassessorar i recolzar per un dietista nutricionista titulat. D'aquesta maneraveureu com amb petits canvis instaurats a poc a poc en el vostre dia a dia,podeu millorar la vostra alimentació i mantenir bons hàbits de formaperllongada.

Sempre hi ha un bon motiu per cuidar-se!

Estil de vida

Estimats Reis Mags d'Orient,

Aquesta época de l'any en que tothom us demana que feu realitat algunes de les seves il.lusions, aprofito per regalar-vos un suggeriment saludable perquè el meu desig és que pugueu tornar any rere any als nostres pobles.

Durant el vostre llarg viatge des de l'Orient teniu la sort de gaudir de les diferents cultures gastronómiques caracteritzades per plats a base de verdures i hortalisses, arròs, pasta, llegums, fruita, iogurts, peix, carn, ous... saboregeu-les menjant amb calma, en quantitats moderades i compartiu la taula amb les converses agradables dels vostres patges, companys i amics.

Per tal que us mantingueu àgils durant el vostre llarg trajecte i no us vagin petits els vostres vestits tant engalanats, seguiu l'exemple dels vostres patges que caminen guiant els vostres camells, camineu al seu costat i de tant en tant reposeu.

Us esperem ben aviat Reis Mags d'Orient!
Si us plau, no us oblideu de portar salut per a tothom!

Mercè Carbonell Badia